Informatii utile


STUDENTII AU DREPTUL LA INGRIJIRI MEDICALE GRATUITE:
CONSULTATII,ANALIZE,RADIOGRAFII,etc si 

RETETE GRATUITE
Pentru a beneficia de aceste drepturi este necesar ca studentul care nu are medic de familie in Bucuresti sa se prezinte la dispensarul de facultate, sa solicite consultatie si bilet de trimitere la un medic specialist , singurul care poate elibera retete gratuite si recomandari de investigatii gratuite. NU trebuie acceptate retetele obisnuite, contra cost (medicamentele sunt scumpe), ci  doar biletele de trimitere in dublu exemplar (ale casei de asigurari).Pot merge direct la medic specialist si cei care au bilet de trimitere de la medical de familie din provincie, biletele de trimitere fiind valabile si in Bucuresti. Valabilitatea in timp al biletului este de 30 de zile.
Studentii care au si servici au aceleasi drepturi, cu exceptia retetelor care vor fi doar compensate 90% sau 50%. Pentru studentii cu servici este foarte important sa se inscrie la un medic de familie din Bucuresti, pentru ca, in caz de imbolnavire, sa nu fie nevoiti a se deplasa acasa, in provincie, dupa acte medicale.
Doar unele investigatii de inalta performanta (CT,RMN,EEG,EKG,etc) au o mica coplata.

Legea 95/2006 CAPITOLUL V Asistenţa medicală
Art. 29.-Asistenta medicala profilactica si curativa se asigura prin cabinetele medicale ambulatorii ale medicilor de familie si de alte specialitati:
a) Cabinetele medicale ale medicilor de familie acorda consultatii medicale la cerere, examen medical anual de bilant, bilete de trimitere la analize, radiografii, etc (GRATUITE) sau la la alti medici specialisti si elibereaza retete gratuite sau compensate.
b) CABINETELE MEDICALE ALE MEDICILOR SPECIALISTI ACORDA CONSULTATII, INVESTIGATII SI RETETE GRATUITE SAU COMPENSATE DOAR CU BILET DE TRIMITERE DE LA MEDICUL DE FAMILIE SAU DE LA MEDICUL DE FACULTATE
Art. 33. - Asistenţa medicală preventivă din colectivităţile de copii preşcolari, şcolari şi studenţi se asigură prin cabinetele medicale organizate, conform legii, în unităţile de învăţământ preşcolar, şcolar sau universitar.
CABINETELE MEDICALE DE FACULTATE ACORDA CONSULTATII LA CERERE SI ELIBEREAZA BILET DE TRIMITERE CATRE CABINETELE DE SPECIALITATE; CONTROLEAZA ZILNIC IGIENA DIN SPATIILE DE INVATAMANT, CAZARE SI ALIMENTATIE; INITIAZA CURSURI DE EDICATIE SEXUALA SI STIL DE VIATA
DISPENSARELE DE FACULTATE (pentru cei care nu au medic de familie in Bucuresti):
studentii UPB - Dispensarul din cǎminul P7
studentii UMF - Dispensarul din primul camin din Fac. Drept
studentii UNIVERSITATE- Dispensarul din acelasi camin Fac. Drept
studentii ASE - Dispensarul din Mihail Moxa 11
studentii UTCB - Dispensarul din Fac. Construcţii
studentii USAMV - Dispensarul Agronomie
studentii Electronica - Dispensarul "LEU" (camin A,parter)



Alte informatii utile:

Atributiile dispensarelor scolare
Medicina muncii
Drepturi si obligatii